Jabłka – dlaczego warto jeść ich jak najwięcej?

Już po samym tytule artykułu można się domyślić, iż będzie on opisywał pozytywne strony jedzenia jabłek. To prawda, to właśnie na tych owocach powinniśmy się dziś skupić. Nie dość bowiem, że są one bardzo tanie i ogólnodostępne (ba, przecież jabłoń można mieć nawet we własnym ogrodzie!) to w znakomity sposób wpływają na nasz organizm. Jak dokładnie to robią?

Jabłka są przede wszystkim wspaniałym źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z bardzo wieloma chorobami. Zostało udowodnione naukowo, iż owoce te są w stanie przedłużyć okres życia. Dodatkowo jabłka w dużym stopniu likwidują ryzyko nabawienia się chorób serca (od 13 do 22% mniejsze ryzyko!).’

apple-half-plate

Jeżeli to nie okazuje się dla nas wystarczające do przekonania się do jabłek, warto zwrócić uwagę na ich niską kaloryczność oraz fakt, że są słodziutkie. Można nimi zatem zastąpić codzienne przekąski, słodycze i inne. Jak się mówi w Ameryce, „An apple a day keeps the doctor away” („Jabłko każdego dnia trzyma lekarza z daleka”).

Te kilka wspomnianych powyżej zalet jabłek to tylko jedne z nielicznych. Pektyna zawarta w jabłkach pozwala zredukować poziom cholesterolu, jedzenie jabłek zbawiennie wpływa na skórę, a sam owoc zawiera w sobie mnóstwo witamin, w szczególności C i A. Dodatkowo jabłko zawiera jedynie 50 – 80 kalorii i nie ma żadnego tłuszczu. Czy to nie powinno wystarczyć, bo codziennie decydować się na chociażby jedno jabłko?

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s